ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum...
Okeylah, piqa dah janjikan piqa akan update pasal result PT3 piqa kan..
So, piqa nak kotakan janji piqa..
Tadi piqa dm dengan kawan piqa, and diaorang kata nak update pasal PT3 diorang..
So, kitorang sepakat malam ni nak buat entry nya..

Okeylah, stop mumbling and get to the point.
Okeylah....

Alhamdulillah result dah keluar harini..
Sekolah piqa yang straight A, dua orang je..
tu pun sebab dia memang extremely pandai..
Dua-dua perempuan :3

Okey, result:

  • 11A [ 2 orang perempuan ] *tak mahu bagi nama penuh
    • Qistina
    • Hani
  • 10A [ 3 orang; 2 perempuan 1 lelaki ]
    • Aslina
    • Piqa*me
    • Azib
Tujelah result yang piqa tahu..

Pastu, piqa amek result lambat, so tak jumpa ramai kawan sangat..
Rindu kot.. Nak jumpa..

Sepatutnya piqa dapat jumpa cassmates piqa tapi lambat sejam punya pasal..
Adoi,... Dah lah time tu ingat nak share carrot cake with cheese for the toping..
tak pelah harini mereka-mereka tiada rezeki..

Sekolah piqa amek subjek barab sebagai subjek tambahan sebab tu result kitorang ada 11 subjek..

Piqa harap sangat dapat amek aliran sains tulen, kat Intergom/ Sepintar / Jempol..
in sya Allah kalau ada rezeki...
Yang ni satu piqa nak cakap..
Bukan nak berlagak-riak-takbur or so what ever..
Tapi tadi piqa buat sujud syukur sebagai rasa kesyukuran diberikan kepada piqa..
Dibabkan Dia, Allah, piqa mampu mencapai kejayaan seperti ini..
Alhamdulillah..

Pastu tadi piqa ada terbaca satu komen, blogger tu kata
'piqa jangan lupa sujud syukur ya'..
Mmm... Sememangnya piqa takkan pernah terlupa sujud syukur..

Tapi piqa tak tanya lagi result mentee-mentee piqa amacam..
kalau mentee math, alhamdulillah ..
mentee piqa semuanya meningkat mendadak..
atas tunjuk ajar guru math kitorang yang tersayang...

Tapi kalau mentee barab tak tahulah....
piqa terlupa nak tanya diorang pasal result barab..

Tapi in sya Allah, usaha mereka Allah akan bagi ganjaran yang setrimpal..
walaupun bukan sekarang, tapi siapa tahu kelak..

If Allah didn't give it know, maybe someday He gives you the totally daebak..
who knows...

The Only and the Best Planner is Him..
Subhanallah..
Praised to Allah for what He gives and what He takes..

Okeylah, night..
piqa nak update entry novel..
chaiyok piqa....
piqa tetap update entry ni walaupun tangan piqa sekarang ni tengah kebas, sakit!

in sya Allah 11A ~amin

ASSALAMUALAIKUM
Haiii..
Okeylah, ini ialah sambungan --> result beb, result
dari blog piqa yang lagi satu...
Toing-toing.. Nak sambung apa eh??

Haa... Nilah nak ceritakan sikit kesusahan kitorang sebelum menghadapi PT3..
Fuhh, berbagai onak duri kami harungi dan hasilnya bakal diketahui ISNIN ini, 22/12
Sape tanya piqa cuak tak, angkat kaki *piqa angkat [peace]
Haa... Semestinya piqa cuak, kenapa??
Mestilah sebab :

totally right


Kronologi berbeza dari blog lagi satu..

FORM 1

  • Ada peperiksaan Penggal 1, dengan akhir tahun sahaja..
  • Buat PBS, folia, bla..bla..blaa..
  • Dibandingkan dengan guru-guru sekolah tu..

FORM 2

  • buat PBS, ada periksa mid-year dengan final year..
  • still format KPM buat PBS je sampai akhir tahun
  • Sekali lagi stress 

FORM 3

  • belajar macam biasa..
  • PBS, PBS, PBS [naik muak dengar perkataan tu]
  • exam penggal, mid-year..
  • bulan jun [kalau tak silap] dengar uar-uar kata ada exam bulan oktober..
  • bulan julai, keluar lah format baru yang dikatakan ada exam ala-ala PMR 
  • first-first dipanggil PBSMR*busuk punya nama , kemudian jadi PT3..
  • Dup-dap-dup-dap.. Exam dikatakan lagi 2 bulan..
  • Sebab time dapat format bebetul akhir bulan..
  • Sej, Geo.. dipisahkan ..
  • So, meaning Ogos exam dua subjek tulah..
  • Bulan Sembilan [awal bulan] ujian PISA
  • akhir bulan 9, ujian MUTE.. 
  • memang susah ujian tu...
  • Sape form 3 tahulah macam mana susahnya, kan..
  • Bulan oktober, tarikh keramat kami [13/10 -16/10] kalau tak silap..
  • Ujian yang bakal menentukan kitorang punya bidang yang layak ..


kita sume sado


Amacam.. Gilakan ..
Mau tak kitorang jadi gila disebabkan format baru..
First2, time darjah 6 kalau tak silap KPM kata tak ada exam PMR,
pastu tup-tup jadi macam ni..
Haih.. Selama kitorang relaks, ingat memang tak ada periksa..
jadi macam ni.. 
Sape tak terkejut betik..
mau orang yang tengah sakit perut terus ter***
tak mau piqa..

Selama piqa nak amek ujian PT3 ni.. atau selama tahun ni..
memang kepala piqa macam nak pecah..
nak migrain sume tu..
Sampai piqa nak demam pun terasa..
Fuih...Semingu dua minggu sebelum nak PT3..
bebudak form 3 ramai demam panas, termasuk Piqa..
memang demam lah..Stres, mana tak senangnya dapat demam..
Memang free-tanpa perlu bayar tol penyakit tu nak datang kat kita..

Tapi, alhamdulillah kitorang sihat sikit time nak amek exam..
Kitorangkan SADO..
*kembang kempis sikit...{ tunjuk braces ]

in sya Allah kami 11 A

Ha... Itulah citernya kalau nak tau..

So, korang bloggers tolong lah support kami..
PT3, pelajar tingkatan 3..
Support kitorang, comfort kitorang untuk amek result PT3 kat sekolah..

piqa and budak kusiss kena ada kat sekolah pukul 9 am..
insya Allah 9.30 M camtu piqa dah dapat result..
nanti piqa update amacam result kitorang..
Piqa pon akan update kat insta gambar piqa and kengkawan piqa ..
nanti piqa bagi tau ye bila..
Doakan piqa dan kengkawan piqa 9A..

Aaa.... lupa nak cakap..
kawan piqa anak cikgu..
So, mak dia kata kitorang akan dapat 11 gred..
campur mute..
9+2 lah kan..
In sya Allah piqa target 11 A..
Amin ya Allah..
Kau permudahkan lah kami...

moto pelajar tingkatan 3 2014





Petaka Nyawa- Riduan Judin


ASSALAMUALAIKUM
Fuh.. Fuh. Apa pasai piqa nikan...
Tak delah, ni nak ulas novel berikut..
piqa habiskan baca dalam 24 hours tapi dua hari..
pepaham jelah...

emmm... Sape dah baca??
Kalau belum baca, cepat-cepat beli.
terutama yang beragama Islam, iaitu agama rasmi Malaysia..
Okeylah, straight to the point..

           Novel ni berkisahkan perjalanan seorang hamba Allah..
Namanya Shafi, pelajar Kiai Jebar.
Dia bagaikan salah seorang wali Allah..
Sangat warak namun tidak pernah ada satu titik riak di hatinya..
Dia pergilah nak sampaikan dakwah dekat negeri lain..
Pastu sampai kat satu tempat bernama Kota Langkasuka..
Dia berhenti untuk menolong rakyat kat sana yang duduk tepi pantai..
Mereka diserang oleh Ratu apatah namanya..
Jelmaan jahatlah tu.. Macam jin..
          Disebabkan dia seakan-akan wali Allah, Allah menolongnya..
Dengan hanya bacaan ayat dari surat cinta Allah, dia mampu mengalahkan Ratu jahat tu.
Pastu Raja panggil dia untuk mengangkat dia jadi laksamana Kota itu..
Namun disebabkan satu peristiwa, tiba-tiba Puteri Irdina iaitu anak kepada Raja Kota Langkasuka*tak ingat namanya  dirasuk..
Dia berlari masuk hutan dan dikejar oleh Shafi..
Shafi nak selamatkan dia..

Pastu ada satu saat dia terserempak dengan rombongan dari Kota Amuriah..
Suhail, Puteri Qaisara dan Nealofa.
Sebelum dia terserempak dengan mereka, mereka terlebih dahulu telah terserempak dengan Puteri Irdina yang telah dirasuk..
Pastu bla.. blaa.. bla....
Ratu Qaisara sebenarnya jelmaan jahat..


Dahlah..
Piqa tak pandai nak mengarang ayat.
In sya Allah kalau Allah izinkan piqa update cerita sepenuhnya dari novel masuk blog, kay..

Tidak rugi anda membacanya kerana ia dipenuhi dengan ilmu yang sangat berguna..

Bye, selamat malam..
Asslaamualaikum..


Form 2 *dalam kenangan

ASSLAMUALAIKUM

Weee... Nak cerita pulak pasal time piqa form 2 :*
Okay, time form 2 piqa still kelas Takwa macam kelas time form one ..
tapi kali ni tukar bebudaknya...

dapat hadiah ranking kedudukan dalam kelas
And for the first time piqa masuk kelas yang ramai guru beri harapan tinggi *kelas first
maklumlah, time form 1, piqa and kengkawan piqa lagi dua orang..
kitorang conquer tempat ranking pertama hingga ketiga. piqa 3rd..
sampai lah hujung tahun sampai [piqa masuk kelas harapan.

Masuk kelas ni, mesti kena jadi budak baik XP poyo jelebih.. Time form two, kitorang duduk dekat row form 3..
memang seramshit *bak kata kawan piqa, not piqa

Setiap kali nak lalu row tu, pegi tandas mesti kena lalu row atas, tak pun..
hendap-hendap dulu kalau-kalau ada orang pandang..
Piqa and kengkawan piqa kitorang duduk dekat group hujung and kitorang boleh dikatakan budak hot lah sangat dalam kelas, kecoh, bising..
sampai sekarang our friendship last long
...

memang boleh dikatakan orang susah nak cari pasal dengan kitorang sebab budak hot dalam kelas..
time tu piqa kena scandal dengan someone...shoot..
pastu piqa dengan abang angkat piqa yang ada nama ayah yang sama dalam kelas yang sama..
dia anggap piqa macam adik dia and piqa anggap dia macam keluarga piqa...
memang bebetul dia anggap piqa camtu, and piqa terasa macam ada abang time tu.. 
Alhamdulillah, thank you , adopt bro..

Pastu lagi satu kesedihan yang budak kelas piqa tanggung time tu.. kitorang kelas yang paling lambat dapat info pasal for..
sebab form 2 yanh lain satu row..
kitorang je tak..
sado jelah..

Time mid year punyalah piqa sedih...Huhu..
piqa demam panas, dalam 2 minggu berturut-turut..
dahlah time tu tengah exam mid year...
kesihatan piqa memang tengah cari pasal dengan piqa..

first day exam.. piqa biasa-biasa jelah... 
pastu bila dh mask second day, piqa start pening.. nak muntah tak larat sume tu..
bila hari khamis kalau tak silap, piqa ada exam geo, khb and math..
huuu... time tu piqa baru balik dari klinik, dapat MC dua hari..
tapi piqa degil, piqa datang kelas.. jawab exam geo.. khb dah tertinggal..
khb sebelum rehat..

ujian math piqa tak tahan piqa tak buat...
exam yang piqa tak dapat buat sebab demam adalah math and khb..
fuh.... sebab tak nak ranking last kawan piqa gesa piqa suruh buat exam yang tertinggal tu cepat..

piqa sempat buat khb  je.. and result nye piqa dapat ranking second last...

time hari perjumpaan ibubapa, ayah piqa amek result piqa..
time amek result piqa, piqa nangis sebab result teruk.. 
padahal kalau piqa buat exam tu, piqa dapat ranking top 10 atau 15
cikgu piqa punya lah comfort piqa..

kengkawan piqa just cakap, piqa be tough, allah just uji je...
time amek result tu, kengkawan piqa pandang dari jauh..

fuh, memang kena marah habis lah, kena bebel dengan ayah piqa... lepas kena bebel piqa dengar lagu dari MP3 kuat2..dalam kereta..

pastu bila exam end year piqa dapat ranking ke 12 dari 142 orang..
Alhamdulillah, betul kata kawan piqa yang sebenarnya Allah tengah uji piqa..
Piqa bersyukur sebab ada kawan macam diorang..

Maes, tyra, aimi, Madihah, Firdaus, Zaidi, Jen-jen..
diorang bebudak yang sentiasa ada dengan piqa..

hoping our everlasting friendship *insyaallah

These are some memories that i wanna share with you guys...


lawatan PWTC : amani, dah pindah*hujung kanan

no speks, flower boy kusiss

flower girls, kusiss

ibu kitorang kat sekolah, MAK

tengah merancang video hari guru

mata juling tu budak pandai kelas piqa


gambar time sebelum kitorang bertolak ke PWTC


Form 1 '12

ASALAMUALAIKUM
Muahahahaaa... Rindunya piqa saat-saat piqa tak matang ni...
Muka punyalah innocent beb..

pakai spek, tengah2 tu piqa

Huuuhhuuu... Dulu time form 1 tak pernah terlepas dengar perkataan 'baru form 1, baru form 1' hushh..
Frust kot dengar, tak penat ke cakap...

Perangai piqa time form 1 dengan sekarang amatlah berbeza!!!
Kalau tak percaya tanya kawan piqa yang sama sekolah dengan piqa, Sarah ke..
Sebab time form 1 piqa culture shock 
perangai ya Allah, haremmm...
suka menjerit lah... apa lahh..
tapi tak pernah mendajal lahhh...

bangunan kitorang selalu orang blame, complaint.. bising..
Maklumlah kitorang tinggal satu form je kat bangunan tu... 
form 5 satu bangunan.. form 2,3,4 satu bangunan,

Time form 1, first time tau pasal histeria...
tu pon bila ada kawan sekelas piqa kena...
namanya hajar, dah pindah sekolah..

tapi bukan satu dorm dengan piqa..

Haaa... lupa nak cakap time form 1, awal2 masuk piqa bukan jenis yang suka menegur orang..
first time orang tegur piqa, Aimi.. budak dorm piqa tapi tak sekatil ...

tapi bila masuk tengah tengah bulan... piqa jadi talkative gile..
pelikkan.. so, these are the photos that shows or immatured face

we are who we are 
time farewell party cikgu hafizah


ayu seperti pengantin


immatured face

love

what are they thinking??

perangai piqa yang tak semenggah, tengah berlari^^

diorang kata piqa pakai baju pengantin, kasut stilleto



hospital

Assalamualaikum...
Hmmmm... Baca tajuk entry ni..
Bacalah..

Haaa.. Nak tanya gerun tak baca tajuk entry ni...
Mesti gerun untuk sape yang tak suka hospital..

Ubat..
Cucukk
Daraaaahhh
Bau hospital...

Huaaaahaaa....
Jangan marah!!

hehe... tak de papelah sebenarnya..
Actually piqa nak cakap mak piqa masuk hospital sebab arthritis kat lutut...
Dah tiga tahun dah...
Emm.. Kena tahan kat Prince Court Medical Centre kat KL.
So, nak tau lebih terperinci tekan www.silentstoriey.blogspot.com untuk tahu lebih lanjut :3

family day keluarga Hj Hashim dan Hjh Jeriah '14

story last weekend punyerr....

hehe... piqa baru balik dari bercuti kat PD..
2 hari satu malam
ada family day keluarga Hj Hashim dan Hajah Jeriah kat PDGolf Club..
for the first time, we held that event...
emmm... even susah nak cari resort yang okey sikit tapi not bad lah...
fuhhhh kitorang keluar lambat dalam 11:30 am camtu time nak pergi PD
 jalan jam kat Seremban and membuatkan kitorang sampai PD pukul 3:30 pm..
nasib piqa lah time tu piqa tengah demam..

nasib demam tak teruk sampai melarat..
4pm kitorang turun ke lobi untuk tea time..

ya Allah punyelah manis air sirapnya...
almaklumlah piqa takut kalau piqa minum teh buatan orang lain piqa akan sakit perut..
memang otak, pemikiran, kewarasan tak berapa ada sangat time tu sebab tengah demam..

so lepas kitorang solat asar, ada game untuk family day...
piqa masuk;

  • alih kacang guna chopstick
  • cari barang tersembunyi dalam bahasa orang negeri
  • bowling sedunia^^
and ada dua game je piqa menang and sah2 bukan game pertama tu..


pegang chopstick pon tak lulus^^
pastu lepas main, kitorang balik bilik bersihkan diri untuk program malam ni, penyampaian hadiah..
tapi piqa dipujuk oleh cousin piqa yang setahun muda*yekemuda^^
untuk pergi mandi kolam...
dah lah time tu tengah demam, lagi2 time tu hujan gak..
memang bagus..
tapi piqa ikutkan aja...
mau kesah aku hujan tak hujan.....
huuhuuu.. mandi!!!!
memang shok..
hahaha.... punyalah shok sampai piqa terima akibatnya, malam tu agak teruk pening piqa....
pastu malam tu macam biasa jelah piqa buat...
makan-makan-makan-makan
makan kek indulgance-kek red velvet secret recipe*gladlymysisyangbelanja


nilah kakak wa yang belanja secret recipe


uwan ku tersayang and baju biru tu atuk gue yee..



pastu tangkap gambar kenangan..

what a big family right??

then, tup-tup terkejut dengan pengumuman dibuat..
Abang Asyraf aka cousin aku yang baru 24 tahun nak tunang 27 dec ni..
waduhhhh mudakan..
tak pe kalau ada jodoh in sya allah berkekalan..
then, keesokannay piqa bangun lambat setelah lama berselubung dan tak leh tidur..
ashik2 terbangun...
kitorang pergi pandai pukul 9:25 gitu...
memang seonok tak inggat dunia...
kitorang bina banyak bendalah yang pasti...
abanglong gue, we call him abang ped


piqa edit sikit gambar.
pastu balik dari pantai pukul 9:50 rasanya kitorang gi balik resort...
mandi kolam....

banyak aksi dan permainan kitorang main... volley ball dalam air..
aksi cannon ball...
sampai time first cannon ball piqa nak buat tercabut tudung nasib baik sempat pegang...
nasib baik cousin piqa sekadar buat2 tak nampak
so, that's all my story about family day..

so, how's yours???

UKKM MRSM 25/11

hmmm.. tadi piqa pergi buat UKKM kat MRSM Alor Gajah..
ala ala temu duga..
ada 4 soalan kat situ, English, Science, Mathematic dan keperibadian...
english dia rasa cam nak melompat sebab seronok membaca..
banyak fakta dpt..
tadi english ada 2 sumarry pasal pengalaman.. satu lagi summary pasal fakta Aurora..
ada 15 soalan..
in sha Allah boleh jawab..
sangat sangat mengharapkan..
okey.. ni ialah kronologi time piqa kat sana..
1pm: pi makan dekat ngan surau
1.30 pm:habis makan, pergi solat
1.55pm: bergegas pergi ke tempat ujian (yang sepatutnya dtg 15 minit awal)
1.57 pm:jejak masuk bilik komputer 1, meja pertam
              dh lah orang pertama, tapi datang lambat... waduhhh..
1.59 pm: nak enter masuk nama(type komputer) terketar- ketar tangan sebab kalau piqa gelabah mesti tangan rasa terketar-ketar :3
              jawab soalan yang memenatkan sebelum rehat time pukul 3.17 pm
3.30 pm : masuk balik sambung jawab soalan math sampai pukul 5 pm..
fuhhhh...selama beberapa jam memerah otak..
lega dh keluar dari situ sbb berapa jam hadap komputer utk perah otak..
so.. piqa harap sangat keputusan nya meberangsangkan...
nak sangat pindah ke sekolah baru..
so, wish me luck and i'll pray for you too....
aahhhh... lupa nak cakap..
hehe.. piqa..
..
..
...
..
..
..
tadi duduk..
...
...
...
...
...
...
 dikelilingi laki ..
..
...
pastu pakai uniform sekolah piqa, tudung labuh annn..
nasib ada dalam 6 orang pakai tudung labuh gak..
..
..
...
So, that's all for this time..
good night
♚You don't have to be perfect to be beautiful | Afiqah Zamri♚