Petaka Nyawa- Riduan Judin


ASSALAMUALAIKUM
Fuh.. Fuh. Apa pasai piqa nikan...
Tak delah, ni nak ulas novel berikut..
piqa habiskan baca dalam 24 hours tapi dua hari..
pepaham jelah...

emmm... Sape dah baca??
Kalau belum baca, cepat-cepat beli.
terutama yang beragama Islam, iaitu agama rasmi Malaysia..
Okeylah, straight to the point..

           Novel ni berkisahkan perjalanan seorang hamba Allah..
Namanya Shafi, pelajar Kiai Jebar.
Dia bagaikan salah seorang wali Allah..
Sangat warak namun tidak pernah ada satu titik riak di hatinya..
Dia pergilah nak sampaikan dakwah dekat negeri lain..
Pastu sampai kat satu tempat bernama Kota Langkasuka..
Dia berhenti untuk menolong rakyat kat sana yang duduk tepi pantai..
Mereka diserang oleh Ratu apatah namanya..
Jelmaan jahatlah tu.. Macam jin..
          Disebabkan dia seakan-akan wali Allah, Allah menolongnya..
Dengan hanya bacaan ayat dari surat cinta Allah, dia mampu mengalahkan Ratu jahat tu.
Pastu Raja panggil dia untuk mengangkat dia jadi laksamana Kota itu..
Namun disebabkan satu peristiwa, tiba-tiba Puteri Irdina iaitu anak kepada Raja Kota Langkasuka*tak ingat namanya  dirasuk..
Dia berlari masuk hutan dan dikejar oleh Shafi..
Shafi nak selamatkan dia..

Pastu ada satu saat dia terserempak dengan rombongan dari Kota Amuriah..
Suhail, Puteri Qaisara dan Nealofa.
Sebelum dia terserempak dengan mereka, mereka terlebih dahulu telah terserempak dengan Puteri Irdina yang telah dirasuk..
Pastu bla.. blaa.. bla....
Ratu Qaisara sebenarnya jelmaan jahat..


Dahlah..
Piqa tak pandai nak mengarang ayat.
In sya Allah kalau Allah izinkan piqa update cerita sepenuhnya dari novel masuk blog, kay..

Tidak rugi anda membacanya kerana ia dipenuhi dengan ilmu yang sangat berguna..

Bye, selamat malam..
Asslaamualaikum..


1 comment:

  1. Assalamualikum, alhamdulillah... terima kasih banyak2 cik piqa sebab baca novel saya. Semoga ia memberikan manfaat dunia akhirat awak ye. InsyaAllah, jangan lupa follow up karya-karya saya ye.. novel terbaharu saya sekarang ni ialah Penjara Mati :)

    ReplyDelete

thank you for you comment^^

♚You don't have to be perfect to be beautiful | Afiqah Zamri♚