Revision

Assalamualaikum, kat Subang tengah nak hujan dah...

Baca Allahumma Soyyiban Nafi'a.
Ok lah title entry harini revision, ulang kaji, study....

Macam mana piqa study kat KUSISS ?
Kat KUSISS, jujur piqa cakap ntah macam mana piqa study...
Tak perasan, yang paling piqa yakin piqa study betul-betul time prep and time cikgu ajar tolong beri perhatian..
Guru-guru mulut diorang ni kengkadang masin..
Apa yang tak ditulis tapi yang diajar secara lisan kat kelaslah yang kengkadang keluar....

You guys kat KUSISS tak de study room ke?? Bilik prep ke???
 Sememang nya ada tapi boleh guna time dah ada kat asrama je...
Mana ada prep kat bilik prep, kitorang prep kat kelas... blok.
Tak taulah kalau sekarang dah tukar...

How about in TGB back then??
Kat TGB ni lawak sikitlah...

Subjek yang memang piqa ulang kaji gileee gileeeee ialah Physics, Maths, Bio, Addmaths, Chemistry, Sejarah and PAI( Pendidikan Agama Islam)
Ni lah yang paling gile.. BM, English.

Ok, study Physics... How???
Piqa tahun lepas conquer bilik iron( tempat gosok baju) untuk study physic semata...
Alasan, bilik godaan is my dorm.. Tidur memanjang lah selagi tak keluar dari dorm.. Kat kelas pon banyak godaannya..

Kat bilik iron, piqa buat seolah olah piqa punya tempat sorang..
Kalau nak tau bilik iron tu besar lah gak, separuh memanjang bilik tu ada tempat kayu untuk letak baju untuk iron. So, tempat tu piqa guna sebagai meja.. Sebenarnya tak de tempat duduk kat situ...
So, piqa siap sedia bawak kerusi SENDIRI...muahahaha determine nya...

Kengkadang piqa buat air Latte Caramel takpun teh kosong panas... Kengkadang kalau rajin bawak makanan sekali macam dorm dah... Ok, time study physics, songs are wajib for me to hear while study sebab tak nak ngantuk asalnya, and lagi satu cetuskan otak piqa ntah kiri ke kanan, rrasanya kiri... Sebab piqa tengah membaca therefore musics releases my tension. Kengkadang piqa akan study waktu malam.. Time orang tidur piqa stay up tengok contoh-contoh soalan kat buku latihan.. Tup-tup banyak yang keluar, and Alhamdulillah boleh jawab....

Ok, kalau study Chemistry piqa buat camne lak kan????
Kalau Chemistry piqa buat nota and nota tu warna warni...
Nak kata macam mind map tak lah... Just dia ada unsur mind maplah..
Nanti insya Allah piqa letak gambar nota piqa.. Memang basic chemistry boleh lah nak cakap lengkap..
Nanti piqa share eh....

Kalau subjek Biology, takleh kata lah...
Takat pahamkan maklumat, pastu hadamkan maklumat semua...

Kalau subjek Addmath ngan Mathematics memang piqa buat latihan yang cikgu bagi sentiasa and memang passion piqa kat addmaths, maths ngan chemistry . Biologi jugaklah tapi need to take it serious.

Subjek Sejarah piqa study camne???
Piqa recommend semua form 4 and form 5 silalah beli buku teks sejarah form 4&5 .
Sebab buku tu nanti korang boleh conteng, high light semua ..
So, piqa conteng buat mind map buat map pahlawan tu gi mana sana situ...

Kalau piqa study PAI piqa akan sediakan beberapa kertas kajang and lipat separuh menegak...
Then piqa akan buat nota ringkaas tapi padat untuk bab bab penting yang susah nak masuk sikit, bahagia sirah ngan ibadah...
Then piqa akan revise kat situ jee..
Memang menjadi serius piqa cakap, untuk piqa lah..
Kalau nak tau cer try..

Ni, piqa dah share dah cara piqa study kat TGB.. Ni cara piqa sendiri yang memang menjadi Alhamdulillah..
Salah satu intensif piqa untuk belajar. So, moga dapat membantu anda belajar...
Boleh try cuba sendiri.. Boleh pahala chain for piqa nanti..
Okeylah, insya Allah dalam masa terdekat piqa update entry bagi tunjuk gambar nota2 piqa..

Assalamualaikum guys and bye....








No comments:

Post a Comment

thank you for you comment^^

♚You don't have to be perfect to be beautiful | Afiqah Zamri♚