Majlis Ilmu VS Recite Alquran

Assalamualaikum and hye guys^^
Alhamdulillah tadi dengan jayanya piqa buat air pineapple plus with orange juice.
FRESH!!
Tengoklah sape yang buat air tu.. ok sorry ayat cam bongkak astaghfirullah 

Ok, apa kes kali ni yang piqa nak cakap dalam entri ni kan..
Majlis Ilmu VS Recite Alquran, which one Islam prefer?

Ok, then apa hukum baca Al-Quran?
Wajib jugak. Then lihat surah Al-Ankabut ayat 45.

Recite, [O Muhammad], what has been revealed to you of the Book and establish prayer. Indeed, prayer prohibits immorality and wrongdoing, and the remembrance of Allah is greater. And Allah knows that which you do.
 Well, Allah tak turunkan Al-Quran sesaja, bukan sebagai satu bebanan seperti mana firman Allah; pada surah Taha ayat 2

We have not sent down to you the Qur'an that you be distressed
Look, this ayat shows that Allah, tak kejam pon nak susahkan hambanya.
Okey sebelum bersimpang jauh dari tajuk utama, apalak hukum menuntut ilmu???

Hukumnya Wajib.

Apa pulak hukum membaca Al-quran ketika dalam majlis ilmu seperti ceramah or so on???

Memang tak salah tapi tak sopan.
Lebih dituntut dengar ceramah, tambah ilmu.
Yelah, kau nak baca Al-Quran bebila boleh...

Cuba tekan kisah ini .
This is a story about iblis lebih takutkan orang yang berilmu daripada orang beribadah.

Kenapa eh? Padahall orang beribadah banyak pahala samakan macam orang berilmu. Tapi kenapa kadi camtu?
Haaaa.. Kenapa ye...
Meh sini piqa jawabkan. Ni based on piqa punya pengetahuan.
For me, orang yang beribadah sememangnya semakin dekat kepada Allah, tapi adakah ilmunya cukup untuk bezakan antara hak dan batil.
Sewarak mana pun dia, ilmu amat diperlukan bagi seseorang individu..
Lagi lagi mereka yang nak berdakwah kannn...

Then, orang yang berilmu pulak, ilmu dia digunakan dengan sebaiknya.
And bila dia tak tau, dia menanya...
And tak ke orang beribadah perlukan ilmu untuk dia beribadah kepada Allah.
Lagipun kan menuntut ilmu boleh dikira ibadat.

Plus, menuntut ilmu is jihad.

Ok, ni based on me lah..
Kalau nak tau lebih lanjut boleh tanya ustaz-ustazah semua...

Ok, piqa chow dulu.
Assalamualaikum...

Image result for Knowledge 
Image result for Ibadah

Image result for Ibadah


1 comment:

  1. Allahu.. like like like... ilmu ni semakin kita belajar semakin banyak kita tak tahu.. sebb makin banyak belajar makin mendalam baru kita sedar bnyak benda y kita tak tahu.. maka carilah ilmu sampai bila2..

    like pepatah iman As-Syafie berkata

    ''Bila kamu tak tahan penatnya belajar, maka kamu akan menanggung peritnya kebodohan''

    Salam singgah..

    ReplyDelete

thank you for you comment^^

♚You don't have to be perfect to be beautiful | Afiqah Zamri♚