1st Ramadhan

Assalamualaikum guys and happy first ramadhan al kareem..
How's your first day of fasting??
Semalam pergi tarawih tak...
mohlah kita gi terawih ramai-ramai..
Jangan takat 10 hari terawal 10 hari terakhir ramadhan je pergi..
Istiqamahlah...

Nak cerita sebenarnya , dua minggu lepas piqa pergi KPM , which is stands for Kongres Pendakwah Muda.
KPM ni TGB handle but for your information, probably this KPM is the last KPM since dah 5 tahun kitorang handle and tahun ni maybe last..
Hanya kami yang tau mengapa..
Ya Allah dah lama tak type so tangan rasa kaku sikit...

Tak pelah still nak cerita gak..
This year KPM is much better than last year la yang pasti ...
Banyak gile aktiviti yang best yang diorang buat..
Antaranya Kembara Ummah, Street Dakwah,  Camp fire, and apa-apa jela..
Tak ingat dah..

Tapi yang paling best bagi piqa ialah Camp fire..
Sebab kitorang terbangkan lantern ..
First time in my whole life kitorang buat camtu..

Pastu piqa jadi facilitator utk kembara ummah and tempat piqa jaga ialah tempat orang bakar bakar surat khabar..
Nama game tu ialah fire flies..

Korang bakar surat khabar pastu tunggu sampai dia terbang naik atas.
Nak lagi detail tanyalah piqa okey, contact dekat facebook piqa, meant facebook blog piqa..
Pastu esoknya kitorang pergi street dakwah..

meh dengar cerita lak apa yang berlaku time ni..
Okey, tempat yang piqa dapat ialah Masjid Kg Hulu dengan Masjid Kg Keling and kitorang dibahagikan kepada 5 tempat..
So tempat yang piqa specific dapat ialah kawasan yang dekat dengan jonker walk...

Orang first kitorang approach dia ialah Chinese and tak nak lah cerita pasal dia ..
tak best pon..
Orang sec kitorang approach  Chinese tapi dia beragama taoisme..
Aunty tu tersangatlah peramah and open minded dia ckp kenapa only men yang gi masjid and the women just pray in their office..
Pastu dia ckp i'm so proud of you guys nad i am so curious why you want to 'dakwah towards chinese people . indian..
And kitorang ckp lah kenapakan ..

Dia kata dia proud of us sbb in KL , the young preachers did not approach the chinese or the indian sbb katanya nak biar pemahaman malay better ..

So kitorang cakaaplah pebenda kan blaaa blaaa blaa ...
kitorang cakap dengan aunty tu dalam setengah jam ..
kitorang spent most of the time with that aunty ..
she is totally kind woman and her husband baik macam atuk atuk punya gaya..
Okaylah, kita payung sikit gambar time KPM ye...
Nanti kat blog lagi satu piqa buat entry pasal exam..
Jemput baca <3




















Selamat menjalani puasa di bulan Ramadhan and memandangkan piqa akan facing trial SPMRSM and trial SPM dan SPM , wish me luck guys and thanks for those yang doakan.
Insya Allah moga korang diberkati di bulan Ramadhan ini.

No comments:

Post a Comment

thank you for you comment^^

♚You don't have to be perfect to be beautiful | Afiqah Zamri♚