ETS🚉

Assalamualaikum.

So, semua insyaAllah dah tahu kan apa tajuk entry kalini, apa yang kita akan bincangkan and whatnot, sebab piqa dah bagitau dalam entry piqa in my other blog. This one called Public Transportion 🚘🚉✈

Untuk makluman, piqa dah buat foundation of engineering dalam salah sebuah universiti di Perak dan akan sambung undergraduates dalam course Bachelor(Hons) in Chemical Engineering di universiti yang sama. Apa point piqa mentioned benda ni?

Sebab piqa nak cakap yang time foundation ritu, mostly piqa pergi ulang alik dari Subang ke Batu Gajah or vice versa menggunakan perkhidmatan awam. So, dari Subang, piqa naik LRT Kelana Jaya arah Gombak dan stop di KL Sentral. Kemudian, tukar train, pergi ke stesen ETS.. Sebelah-sebelah je stesen tu... Then, lepas sampai stesen Batu Gajah, drop off situ dan naiklah grab or tumpang orang ke universiti. Easy peasy.
Image result for ETS

Tapi, main point piqa nak cerita ialah macam mana nak beli ticket seating yang betul, so that kita tak mabuk naik tu.Piqa selalunya naik ETS Gold sebab ETS Gold/Silver/ tak ingat pulak lagi satu.... Well, the price ain't that different ><

Nak bagi seating plan, but it's not that up-2-date, so just refer to the seating plan in the website yang korang nak beli tiket tu..... Selalunya piqa akan ambil seating bahagian window if piqa naik ETS dengan kawan piqa, tapi if piqa naik ETS sorang-sorang, kiranya tak berteman yang kita kenal lah, piqa akan pilih seating bahagian aisle sebab piqa tak jamin sebelah piqa akan diduduki lelaki atau perempuan, and lagi satu, buatlah tiket KTMB, dapat murah... 30% discount.

OK, back to the topic, bayangkan kita nak book ticket from KL to Butterworth (sekadar contoh).
Tengok dulu seating plan. Piqa recommend ambil coach C sebab kat tengah-tengah. 
Piqa rasa ni paling tepat lah.... cc: Ahpek Biker blog....
Not all train has the same layout for seating arrangement. So, piqa dah biasa naik coach A if dari Batu Gajah ke KL Sentral. Jadi piqa selalu pilih seating dari no 1-8 sebab selalunya tempat duduk dia menghadap utara, jadi takdelah pening sangatkan.....

Jadi tu jelah... Piqa bukan expert sangat untuk tahu layout ETS yang betul untuk yang lain-lain macam mana. Jadi piqa tadi terjumpa satu blog yang memang boleh dikatakan at the tips of his fingers lah benda-benda ni.. Tekan link bawah ni....

AhPek Biker

So, the best of luck to you guys. For ladies, jangan berani sangat nak naik ets sorang-sorang dan pilih tempat duduk tepi tingkap, sebab jika jadi apa-apa kat awak time awak duduk sebelah tingkap, susah nak report, sebab terkepit antara tingkap dan tempat duduk sebelah awak. Ok.

Assalamualaikum. Sorry, not an expert!

Post a Comment
♚You don't have to be perfect to be beautiful | Afiqah Zamri♚