Prof Muhaya Dot Com

Assalamualaikum and hye guys..
Pukul berapa eh skarang???
Japp meh piqa tgk jam jap..
Skarang 3.45 pagi........

Kenapa piqa tak tidur lagi...
actually tadi piqa tgh buat homework pastu piqa stop jap tengok blog kawan piqa pastu  post tweet something about tajuk entry piqa hari ni..

Okey, kenapa tajuk piqa pasal Prof Muhaya Dot Com????
Sebab piqa nak share sikit apa yang piqa belajar masa tengok rancangan PMDC....

Okey dalam rancangan PMDC harini beliau ( prof muhaya ) citerkan about niat belajar, ways of studying and so on..

Okey, beliau caakap apa purpose kita belajar???
Is it to show off that you are brilliant than others or because you want more knowledge or because you want to get degree, graduate???
kalau bukan sebab to gain more knowledge you are totally in a wrong path dear boys and girls...
It is such a waste for you to study sbb niat korang salah...
Actually kalau korang korang belajar untuk lulus you guys akan lulus tapi ada tapi tau...
Piqa pon review lah balik niat piqa belajar alhamdulillah  niat piqa untuk belajr sebab nak tahu apa yang piqa tak tahu tapi maybe insya Allah piqa akan try kekalkan niat tu without interupted by niat sbb nak showoff.

Ni key word prof muahay for this subtitle "Niat Belajar"

Kalau belajar untuk lulus pasti akan dapat lulus tapi akan lupa nanti,
tapi kalau belajar untuk ilmu pasti akan lulus .

And ada hasi sahih yang menerangkan tentang niat...
This is the first hadis yang piqa hafal when i participated Kem Tahfiz 2015 Masjid Al-Falah..

'An amiril mukminin abi hafsi umar ibn alkhttab r.a anhu qola : sami'tu rasulullah s.a.w yaqulu :innama ala'lamu binniat wainnama likulimri'in ma nawa, fa man kanat hijrutuhu ila Allah wa rasulihi fahijrutuhu ila Allah warasulihi wa man kanat hijrutuhu lidunya yusibuha awimra atin yankihuha fahijrutuhu ila ma haajara ilaihi

Buku imam nawawi hadis 40

Sorrylah piqa tak leh nak translate gegile macam apa yang terkandung dlm hadis tu..
Tapi piqa boleh bagi input yang ada dalam hadis tu..
first, kalau korang niatkan sebab nak sesuatu then kaorang pasti akan dapat ,
tapi kalau niat korang adalah sbb nak dapatkan keredhaan Allah pasti korang akan dapat keredhaan Allah and then dapat hajat yang selain itu..
Allah itu maha pemurah kann...

Tehn, Prof Muhaya ada share berapa peratus yang seseorang akan dpt kalau buat macam tu...
10% ilmu dpt kalau korang mendengar..
20% korang dpt ilmu kalau korang mendengar dan menulis..
70% ilmu korang dpt kalau korang berbincang such as study group..
100% korang dpt ilmu tu kalau korang mengajar..

Ni imam ghazali sendiri berkata.. so take note okay...

Pastu Prof muhaya jugak ada share pasal how words could effect your brain.

Percaya tak kalau piqa kata bila korang kata benda tu susah, ia akan jadi susah.
Well prof muhayaa sendiri dah cakap and dah buktikan ...
Sebab when you said like that your brain will send the nerves, scared nerve to every cell to react.. Then your body will become weaker.. Cuba try cakap best sume tu mesti your body will become stronger tau tak..
Even kajian mengatakan when you're telling a lie, your body becomes weaker, when you're telling a truth your body becomes stronger...

So keep positive and say positive words only..

Then Prof Muhaya cakap pasal why you keep getting unexpected results???

Sebab paling utama:hubungan korang dengan Allah mantap tak?
Kalau tak mantap lagi pikir balik, sape yang beri korang rezeki kalau bukan Allah..
Sape yang kurniakan korang good result kalau bukan Allah??

So, mantapkan dulu hubungan korang dengan Allah okey..
Piqa pon sama..
Then tukar cara belajar, kalau boleh ambil yang ilmu dpt 100% lagi bagusss...


Okeylah.. tu je kot yang piqa dpt share..
Nantikan entry seterusnya pasal kem tahfiz 2015 masjid al-falah kat blog piqa yang flower crown tu yee..





2 comments:

thank you for you comment^^

♚You don't have to be perfect to be beautiful | Afiqah Zamri♚